fredag 17. desember 2010

Anatomy of a massacre

"Anatomy of a massacre" er en ny dokumentar fra ABC om Øst-Timor. Denne gangen følger vi team som søker etter massegraver i Øst-Timor. Det er beregnet at det finnes minst 600 massegraver i landet som ennå ikke er funnet. Indonesias svar på gestapo, Kopassus, gjennførte systematiske forsvinninger mot politiske motstandere i Øst-Timor. Indonesia nekter å oppgi hvor likene ligger. Selv om det er ut fra humanitære grunner til de etterlatte. Seremonier over de døde er knyttet til kroppen. At deres lik ikke har kommet til rette og gravlagt ordentlig gjennom seremonier fører til at de døde vil være ulykkelige. Samt, de sørgende mangler et sted å plassere sørgen. Dokumentaren fra ABC er denne gangen gjennomarbeidet. Særlig bra er interjvuene med den modige journalisten Max Stahl, som dokumenterte Santa Cruz massakren.


En massakre som står sentralt i dokumentaren og også i Øst-Timors frigjøringskamp. Fremtredende politikere i både Indonesia og Australia benekter fortsatt at det er har skjedd et folkemord i Øst-Timor tiltross den FN nedsatte kommisjonen CAVR sin dokumentasjon på at nesten en tredjel av befolkningen døde som konsekvens av okkupasjonen. Holocaust benektelse finnes ikke bare i Europa.






Bildet er fra 1989, og den tidligere utenriksministeren fra Australia Gareth Evans tar Ali Alatas (Indonesia) i hånden. De har akkuratt signert en avtale om oljeressursene i det okkuperte området Øst-Timor. Avtalen innebar en 50/50 deling av Timorhavets oljeressurser. Gareth Evans har i etterkant benektet folkemordet i Øst-Timor og Santa Cruz ble betegnet som et unntak, ikke en del av en statspolitikk.

I den nye ABC filmen finner ekspertene noen av de forsvunnende likene av ungdommen og avslører at de ble utsatt for rene henrettelser. Tidligere har ABC tabloide dokumentarer som også har blitt beskylt om å støtte opp om en politisk side i Øst-Timor. Denne gangen har de utgitt en informativ dokumentar som viser frem realiteten mange øst-timorese i dag lever under, etter at de har fått sin frihet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar